Werken dieetpillen echt bij overgewicht en obestitas?

werken dieetpillen echt

Werken dieetpillen echt? De meeste kruiden- en voedingssupplementen leiden niet tot gewichtsverlies, blijkt uit een overzicht van bestaande onderzoeken. Onderzoekers keken onder meer naar gegevens over groene thee-extract, guargom en acupunctuur. Slechts 16 studies lieten een verschil in gewicht zien tussen deelnemers die supplementen slikten en een placebo. Onderzoekers ontdekten dat het gewichtsverlies voor sommige mensen minder dan 1 pond was, en niet consistent voor een van de onderzochte supplementen. Supplementen voor gewichtsverlies zijn er in verschillende vormen, waaronder pillen, gummies, poeders en vloeistoffen, zoals thee. Ze prijzen vaak snel en gemakkelijk gewichtsverlies met de belofte dat je centimeters kunt verliezen zonder alleen te hoeven vertrouwen op het eten van een uitgebalanceerd dieet of regelmatig te sporten. En ze zijn enorm populair. De supplementenindustrie voor gewichtsverlies was in 2020 €6 miljard waard.

Maar werken dieetpillen ook echt bij overgewicht?

Een nieuwe uitgebreide studie gepubliceerd in het tijdschrift Obesity op 23 juni heeft aangetoond dat voedingssupplementen niet leiden tot dramatisch gewichtsverlies, zoals ze beweren. Sterker nog, het komt zelden voor dat mensen die deze supplementen nemen gewicht verliezen, zo bleek uit het onderzoek.

Wat de studie heeft gevonden?
Er is een voortdurend debat gaande over de vraag of supplementen voor gewichtsverlies werken en of ze hun beloften nakomen. In deze studie beoordeelden onderzoekers 315 bestaande klinische onderzoeken naar supplementen voor gewichtsverlies en alternatieve therapieën als onderdeel van de studie. Ze ontdekten dat de meeste onderzoeken bevooroordeeld waren. Slechts 16 studies slaagden erin om gewichtsverlies bij deelnemers aan te tonen, variërend van minder dan 1 pond tot 11 pond. Gewichtsverlies was ook niet consistent onder de deelnemers aan de studie.

De onderzoekers beoordeelden de volgende 12 ingrediënten:

 • calcium en vitamine D
 • chitosan
 • chocolade/cacao
 • chroom
 • ephedra of cafeïne
 • garcinia en/of hydroxycitraat
 • groene thee
 • guargom
 • geconjugeerd linolzuur (CLA)
 • phaseolus
 • fenylpropylamine
 • pyruvaat

Andere niet-aanvullende therapieën die werden bestudeerd, waren onder meer acupunctuur en geest-lichaam-interventies zoals mindfulness en meditatie.

“Een van de belangrijkste redenen waarom we deze beoordeling wilden uitvoeren, was om de kwaliteit van het bewijsmateriaal te bepalen om het lidmaatschap [van The Obesity Society] te leiden. De resultaten suggereren dat er meer bewijs van hoge kwaliteit nodig is voordat er stevige aanbevelingen kunnen worden gedaan, “zei de corresponderende auteur en universitair hoofddocent in de afdeling geriatrische geneeskunde aan de School of Medicine van de University of North Carolina (UNC) en in de afdeling van voeding aan de UNC Gillings School of Global Public Health.

Sharon Zarabi, RD, programmadirecteur bij Northwell Health’s Katz Institute for Women’s Health in New York City en Westchester, zei dat de onderzoeksresultaten niet verrassend waren “omdat obesitas een zeer complexe ziekte is en er nooit een magische pil zal zijn om het te genezen”. “Zelfs als er een supplement, ingrediënt, kruid, tinctuur, enz. zou zijn dat zou werken, worden supplementen niet gereguleerd door de FDA. Het begrijpen van de productiepraktijken, de mate van actieve ingrediënten versus vulstoffen, dosis, kwaliteit en werkzaamheid, zal onmogelijk te formuleren zijn,”.

Veel mensen blijven zich afvragen: werken dieetpillen echt? Zarabi wijst erop dat het veranderen van je levensstijl waarschijnlijk de enige manier is om je gewicht te beheersen. “Het nemen van een cacaopil of ginsengsupplement zal nooit werken als je je levensstijl niet verandert, omdat je lichaam je altijd verdedigt tegen gewichtsverlies, en je moet een actieve deelnemer zijn aan een gezond leven om het af te houden – zelfs met chirurgische ingrepen (bariatrische chirurgie),”. Deze studie sluit aan bij ander onderzoek dat de effectiviteit en veiligheid van deze supplementen in twijfel trekt.

Australische onderzoekers voerden ook een wereldwijde beoordeling uit van kruiden- en voedingssupplementen, waarbij ze 121 onderzoeken onderzochten met bijna 10.000 deelnemers. Ze ontdekten dat het innemen van deze pillen niet resulteerde in klinisch betekenisvol gewichtsverlies, of, met andere woorden, meer dan 2,5 kilogram (5,5 pond). De auteurs in de Australische review merkten ook op dat er meer onderzoek nodig was naar de veiligheid van supplementen op de lange termijn.

Verander je levensstijl op een gezonde en natuurlijke wijze met dit bestverkochte en hoogst gewaardeerde dieetboek op bol.com: Afvallen met gezond en vooral lekker eten van Project Gezond

Gezondheidsrisico’s van dieetpillen

Naast het feit dat er geen bewijs is dat de beweringen van pillen over gemakkelijk gewichtsverlies worden ondersteunt, zijn sommige van deze supplementen in verband gebracht met aanzienlijke gezondheidsrisico’s. Een studie uit 2019, gepubliceerd in het Journal of Adolescent Health, toonde aan dat tussen 2004 en 2015 ongeveer 1.000 mensen van 25 jaar en jonger gezondheidsproblemen ondervonden die verband hielden met voedingssupplementen. Van dat aantal werden 166 mensen in het ziekenhuis opgenomen en 22 overleden.

Wat moet je weten?
De markt voor vitamines, kruiden en supplementen wordt niet gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA). Bij gebrek aan toezicht kan het moeilijk zijn om te zeggen welke merken en producten van hoge kwaliteit zijn en welke mogelijk uw gezondheid in gevaar kunnen brengen. De FDA noemt voedingssupplementen als voedsel, niet als medicijnen. Daarom evalueert het niet hun effectiviteit, veiligheid of kwaliteit.

Weinig overzicht voor supplementen
De FDA schrijft voor dat nieuwe voedingsingrediënten veilig zijn voordat ze op de markt worden gebracht en dat bedrijven voldoen aan de huidige Good Manufacturing Practices (CGMP’s). Maar met duizenden producten die elk jaar in de schappen liggen, kan de Federal Trade Commission (FTC) niet alle klachten en misleidende claims behandelen.
De FDA zegt dat fabrikanten en distributeurs van supplementen ervoor verantwoordelijk zijn dat hun producten veilig zijn voor menselijke consumptie. Maar volgens federale regelgeving is de FDA zelf niet bevoegd om de werkzaamheid van supplementen te testen voordat ze worden verkocht.

De FDA vereist dat voedingssupplementen een voedingsetiket met “Supplement Facts” hebben dat elk ingrediënt erin beschrijft. Maar er zijn geen regels voor de portiegrootte of de hoeveelheid voedingsstoffen. De FDA beoordeelt dit aspect niet en heeft ook geen goedkeuring nodig. De FDA vereist ook niet dat supplementen worden gestandaardiseerd, wat betekent dat u in elke batch verschillende concentraties ingrediënten kunt krijgen.
Supplementen vallen niet in dezelfde categorie als voorgeschreven, door de FDA goedgekeurde anti-obesitas medicijnen, waaronder:

 • orlistat (Xenical, Alli)
 • naltrexon-bupropion (Contrave)
 • fentermine-topiramaat (Qsymia)
 • liraglutide (Saxenda)
 • semaglutide (Wegovy)

Gezondheidsveranderingen voor mensen die willen afvallen

Niet iedereen met overgewicht of obesitas wil afvallen. Maar voor mensen die dat wel doen, kan het moeilijk zijn om medische zorg te krijgen. Experts zeggen dat deze nieuwe studie aantoont waarom mensen betere toegang nodig hebben tot beproefde benaderingen voor gewichtsbeheersing, zoals gedragstherapie, veranderingen in het dieet en chirurgie. En er zijn nog steeds meer gegevens nodig om te begrijpen hoe obesitas de algehele gezondheid van een persoon beïnvloedt en hoe verschillende therapieën van invloed zijn op gewichtsverlies op de lange termijn.

“De volgende stappen zijn echt voor partners en belanghebbenden om samen te werken – onderzoekers, financiers, industrie enz. – om onderzoeken van hoge kwaliteit te ontwerpen die vooringenomenheid minimaliseren en de werkzaamheid evalueren”, vertelde Batsis. Zelfs als er een bewezen behandeling is die voor veel mensen kan werken, wordt deze niet altijd gedekt door de ziektekostenverzekering, wat het voor mensen moeilijk kan maken om toegang te krijgen. En zoals bij alle medische behandelingen, zullen ze niet voor iedereen werken.

Sommige mensen die medisch goedgekeurde therapieën voor gewichtsverlies proberen, vallen mogelijk niet echt af. Dat kan ertoe leiden dat ze op zoek gaan naar alternatieven, zoals voedingssupplementen. Dr. Mitchell Roslin, hoofd obesitaschirurgie in het Lenox Hill Hospital in New York City, zei dat veel mensen misschien denken dat medische experts alleen dure medicijnen willen pushen, maar de waarheid is dat de meeste zorgprofessionals gewoon de wetenschap willen volgen. “Hoewel je achtergrond altijd tot enige vooringenomenheid leidt, is de waarheid dat we alleen gegevens willen lezen, geen anekdotische verhalen,” zei Roslin.

Roslin zei dat de voedings- en supplementenindustrie “vol ongefundeerde claims” is, en als het gaat om gewichtsverlies, “compenseert geen enkele procedure of medicatie een slecht dieet.” Hij zei dat gewichtsverlies op de lange termijn een zware uitdaging is en benadrukte dat er geen snelle oplossingen zijn. “Welke methode je ook kiest, het moet voor altijd worden gedaan, anders is [gewicht] terugwinnen onvermijdelijk,” zei hij.

Conclusie

Vraag jij je af: werken dieetpillen echt? Een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Obesity, heeft aangetoond dat voedingssupplementen niet leiden tot dramatisch gewichtsverlies, zoals ze beweren. In feite is het zeldzaam dat mensen die deze supplementen nemen, significante hoeveelheden gewicht verliezen, toonde het onderzoek aan. In de Verenigde Staten worden supplementen geclassificeerd als voedsel, niet als medicijnen, dus ze worden niet gereguleerd door de FDA.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat supplementen voor gewichtsverlies daadwerkelijk gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken voor mensen die ze gebruiken, en dat ze geen vervanging zijn voor andere bewezen strategieën voor gewichtsverlies, waaronder dieet, lichaamsbeweging en door de FDA goedgekeurde medicatie of gewichtsverlieschirurgie.

Ook populair: 7x fysieke klachten door depressie en wat je eraan kan doen