Witte vlekjes op nagels: de oorzaken en hoe je ze weg krijgt

witte vlekjes op nagels

Last van witte vlekjes op je nagels? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn witte vlekken op de nagels zelden het teken van een vitamine- of mineraaltekort en hoef je niet meer melk te drinken. De meest voorkomende oorzaak van witte vlekken is eigenlijk schade aan het nagelbed.

Witte vlekken op de nagels zijn ongevaarlijk en normaal gesproken niets om je zorgen over te maken, maar ze kunnen een goede manicure verpesten of je kunt een schimmelinfectie aan de nagel hebben – wat gemakkelijk te behandelen is. Lees verder over witte vlekjes op de nagels behandeling en preventietips.

Wat zijn witte vlekjes op de nagels?

Witte vlekken op de nagels, ook wel leukonychia genoemd, is een aandoening waarbij witte lijnen of stippen op uw vingernagels of teennagels verschijnen en af ​​en toe witte banden over de nagelbreedte vormen. Er zijn drie soorten Leukonychia:

 1. Longitudinale leukonychia : verschijnt als witte lijn(en) die langs de nagelplaat lopen
 2. Punctaat Leukonychia : verschijnt als witte stip(pen) op de nagelplaat
 3. Striate/Transverse Leukonychia : verschijnt als horizontale lijn(en) over de nagelplaat

Wat veroorzaakt witte vlekken op de nagels?

Leukonychia is een veelvoorkomende nagelaandoening die door een aantal dingen kan worden veroorzaakt. De meest voorkomende hiervan zijn trauma’s en schimmelnagelinfecties. Trauma kan worden veroorzaakt door direct letsel aan de nagelmatrix (het gebied waar de nagel begint te groeien) of aan het oppervlak van de nagelplaat. De meest voorkomende trauma’s worden veroorzaakt door manicures, pedicures en het gebruik van nagellakken op chemische basis.

Hoewel trauma en schimmelinfecties van de nagels de meest voorkomende oorzaken van leukonychia zijn, kunnen andere gezondheidsproblemen leiden tot witte vlekken op de nagels, waaronder de volgende:

 • Leukonychia kan erfelijk zijn.
 • Systemische ziekten, zoals levercirrose, chronische nierziekte en hypoalbuminemie.
 • Geneesmiddelgeïnduceerde Leukonychia, zoals systemische chemotherapie.
 • Allergische reacties veroorzaakt door chemicaliën in nagellakken, verharders en verwijderaars.
 • Dermatologische aandoeningen zoals psoriasis en eczeem.
 • Mineraal- en vitaminegebrek.

De Moradus Anti schimmelnagel laser is het best beoordeelde anti-nagelschimmel product op bol.com. Het apparaat heeft een koude laser die zonder het lichaamseigen weefsel te beschadigen de schimmel effectief en pijnloos doet verdwijnen

Witte vlekjes op nagels

Zijn witte vlekken het teken van vitaminetekort?

Als u vaak vlekken op uw vinger- en teennagels ziet, heeft u misschien gehoord dat dit wijst op een vitaminetekort en dat u meer melk moet drinken. Maar witte vlekken op de nagels zijn zelden het teken van een vitamine- of mineraaltekort. Hoewel een gebrek aan zink, calcium of ijzer een oorzaak kan zijn voor leukonychia, is het uiterst zeldzaam dat dit het geval is. Zeker als je een uitgebalanceerd dieet volgt.

Als je vermoedt dat het te maken heeft met een vitamine- of mineralentekort, dan is het advies om met je huisarts of huisarts een bloedonderzoek aan te vragen. Dat is handig om te kunnen bepalen of er een tekort is en welke behandeling, aanvulling of actie aan te raden is. Als je echter een uitgebalanceerd dieet hebt, dan is het uiterst zeldzaam dat de leukonychia wordt veroorzaakt door een tekort.

Is het veilig om de witte gebieden te polijsten?

Als je witte vlekken op je nagels hebt, is het verleidelijk om ze weg te poetsen, maar ga voorzichtig te werk voordat je dit doet. Als het witte gebied niet diep in de nagelplaat of het nagelbed zit, kun je de witte vlekken veilig wegpoetsen. Deze witte plekken zouden gemakkelijk met een paar vijlslagen moeten worden weggepoetst, vooral als deze vlekken zijn veroorzaakt door het gebruik van nagellak of door een oppervlakkige schimmelnagelinfectie.

Zorg ervoor dat u niet overdrijft met polijsten om verdere nagelbeschadiging te voorkomen. Het is dan aan te raden om daarna een goede nageloplossing, olie of plaatselijke antischimmelbehandeling op de nagel te doen, om de gepolijste nagelplaten te beschermen. Zorg ervoor dat u de nagelplaat nooit te veel polijst, omdat dit ertoe kan leiden dat de nagelplaat dun wordt en kan leiden tot zwakte, misvorming en het optillen van de nagelplaat.

Hoe witte vlekjes op de nagels te behandelen?

Het is misschien mogelijk om van witte vlekken op de nagels af te komen, afhankelijk van de oorzaak. Als de witte vlekken zijn veroorzaakt door een trauma en de schade niet blijvend is, dan groeien de witte vlekken naarmate de nagel groeit. Hoelang dit duurt, hangt af van de locatie van de witte vlekken. Een witte vlek aan de basis van een vingernagel kan 12 tot 16 weken nodig hebben om uit te groeien, maar voor een teennagel kan het tot een jaar duren.

Als de witte vlekken worden veroorzaakt door een schimmelnagelinfectie , verschilt de behandeling. Het behandelen van de nagel met laser, actuele of orale medicatie kan helpen om van deze vlekken af ​​te komen.

Bij andere aandoeningen die niet kunnen worden opgelost, zoals langdurige systemische medische aandoeningen, kan Leukonychia mogelijk niet worden verholpen en blijven de witte vlekken achter. Mocht dit het geval zijn, dan is het raadzaam om dit met uw arts te bespreken.

De speciale formule en de bittere smaak van de pompelmoesschil van de Raylex anti-nagelbijt pen zal ervoor zorgen om het nagelbijten af te leren

Witte vlekjes op nagels

Preventietips voor witte vlekken op nagels

Witte vlekken kunnen op de nagels worden voorkomen door eenvoudige nagelverzorgingsgewoonten aan te nemen, waaronder de volgende:

 • Direct trauma aan de nagelplaat kan worden veroorzaakt door je nagels te laten polijsten, nagelriemen te hard en te vaak omhoog te duwen, dus probeer dit waar mogelijk te vermijden.
 • Om een ​​allergische reactie op chemicaliën in normale nagellakken te voorkomen, probeer een nagellak op waterbasis te gebruiken die het risico op problemen verkleint.
 • Als u vatbaar bent voor schimmelinfecties van de nagels , kan het gebruik van een actuele nagellak de ontwikkeling van infecties helpen voorkomen.
 • Probeer waar mogelijk trauma aan de vinger- en nagelplaat te voorkomen door beschermende handschoenen te dragen.

Producten om witte vlekjes op de nagels te verminderen

Er zijn verschillende producten die kunnen worden gebruikt om de witte vlekken te verminderen of te verwijderen:

• Antischimmelmiddelen

Als de Leukonychia wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, kan het gebruik van een antischimmelmedicijn , topisch of oraal, worden gebruikt om het te behandelen. Leukonychia kan ook worden weggepoetst met een actuele antischimmel- of nageloplossing.

• Curanail

Het gebruik van Curanail wordt ook door experts aangeraden. Curnail bevat Amorolfine om de schimmel te doden en individuele nagelvijlen die kunnen worden gebruikt om de nagels te polijsten.

• Emtrix

Emtrix is ook een goede optie , een ander antischimmelmiddel dat een keratolytisch en antischimmeleffect heeft. Emtrix doodt de schimmel en maakt de bovenste laag van de nagelplaat voorzichtig glad, wat er vervolgens toe kan leiden dat de Leukonychia wordt verminderd of verwijderd.

• Flexitol Nail Revitaliser Gel

Als de oorzaak van de Leukonychia een trauma of het gebruik van nagellak is en de schade oppervlakkig is, dan wordt het gebruik van Flexitol Nail Revitaliser Gel aangeraden. Flexitol Nail Revitaliser Gel kan effectief zijn bij de behandeling van witte vlekken, omdat het een optische witmaker bevat om verkleuring te verwijderen, evenals ureum om verdikte nagels te verzachten en keratine om de nagelkwaliteit te conditioneren en te herstellen.

• Anti-nagelbijt oplossing

Bijten op de nagels kan ook aanzienlijke schade veroorzaken. Als dit de oorzaak is van de witte vlekken dan is het gebruik van een anti-nagelbijtmiddel een aanrader. Dit is een natuurlijk product dat een bittere smaak aan het aangebrachte gebied geeft en bijten kan voorkomen.

• MY Health Nagellak op waterbasis

Nagellakken zoals MY Health Nagellak op waterbasis worden aanbevolen als alternatief voor mensen die lijden aan nagellakallergieën.

• Imedeen

Als je op zoek bent naar een supplement om de nagels te laten groeien, raden experts aan om Imedeen te gebruiken, wat zou moeten helpen om het trauma sneller te laten groeien.

Swisse Haar Huid Nagels met biotine en zink ondersteunt gezond haar, een stralende huid en mooie sterke nagels

Voedingsmiddelen voor nagelreparatie

Sommige voedingsopties kunnen helpen bij nagelreparatie. Nagels bestaan ​​voornamelijk uit keratine, dus het eten van eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis, noten en peulvruchten kan het nagelbed en de nagelplaat voeden.

Het nemen van een nagelsupplement dat zink, biotine en B-vitamines bevat, evenals een silicasupplement, zal ook helpen om gezonde en sterke nagels te behouden en schade te voorkomen.

Ook populair: De 13 best verkochte OPI nagellak kleuren en swatches aller tijden