Zelfgemaakt ijs maken – en 5 recepten om thuis te proberen

zelfgemaakt-ijs-maken

Zelfgemaakt ijs is een traktatie! Het is veel gemakkelijker dan het lijkt om zelf ijs te maken, en het is natuurlijk heerlijk. Er zijn slechts een paar eenvoudige ingrediënten nodig om zelfgemaakt ijs te maken en er zijn geen vulstoffen, verdikkingsmiddelen, emulgatoren, conserveermiddelen of stabilisatoren in zicht. Het beste deel is de verscheidenheid aan mix-ins die je aan de ijsbasis kunt toevoegen. U bent niet langer beperkt tot de smaken die alleen beschikbaar zijn in het ijsgangpad; zeker, er zijn er honderden, maar al het plezier zit hem in het maken van je eigen en het spelen met verschillende combinaties.

De zelfgemaakte ijservaring begint met de ijsbasis en die basis verandert dan in het bevroren dessert dat we allemaal kennen en waar we van houden. Of het ijs nu op melk of op waterbasis is, de basis bestaat uit melk, room, suiker en hele eieren of eidooiers. Er zijn verschillende basissen om mee te experimenteren, en ze variëren van probleemloos tot een die meer aandacht voor detail vereist, maar ze zijn nog steeds ongelooflijk eenvoudig. Blijf lezen om te leren hoe je zelfgemaakt ijs maakt!

De KitchenBrothers IJsmachine is de best beoordeelde ijsmaker op bol.com. Maak zelf binnen 15-25 min het lekkerste room- en sorbetijs volledig naar eigen recept

Zelfgemaakt ijs maken

Soorten ijs

Roomijs op basis van vla is een ijs in Franse stijl en komt het meest voor. Het is meestal een eiervla met een flinke hoeveelheid slagroom, en de techniek is hetzelfde als het maken van crème anglaise – de rijke custardsaus die warm of koud wordt geserveerd bij een verscheidenheid aan desserts. Deze basis vereist een beetje babysitten en voorzichtigheid om ervoor te zorgen dat de eieren niet klauteren. Pro-tip: zelfs als er een beetje gestremde eieren zijn, giet het mengsel door een fijnmazige zeef in een kom voor een glad resultaat.

Een methode die minder zorgen over de delicate structuur van eieren vereist, is ijs in Philadelphia-stijl, ook wel bekend als ijs in Amerikaanse stijl. De basis bestaat uit melk, room of een combinatie van beide, maar bevat geen eieren. Het is bevroren, net als ijs op basis van vla, maar de textuur kan korrelig leunen vanwege het ontbreken van een heerlijke vla. Het makkelijke Cookies ‘n’ Cream ijs-recept hieronder is een goed voorbeeld van deze methode.

Zelfgemaakt ijs maken

Om traditioneel ijs te maken, inclusief een van de hierboven beschreven methoden, heb je een ijsmachine nodig. Het karnen van ijs voorkomt dat zich grote ijskristallen vormen en samenklonteren, daarom zorgen kleinere ijskristallen voor een gladdere textuur in het eindproduct. IJsmachines variëren in prijs en kwaliteit, maar het is gemakkelijk om redelijk goedkope opties te vinden rond de €20. Maar hier is een beetje goed nieuws, je kunt nog steeds ijs maken zonder een machine! Deze no-churn-opties variëren van het opschudden van zware room, suiker en mix-ins in een glazen pot, tot het opkloppen van een gezoete gecondenseerde melk-en-zware roombasis met fruit, u kunt uw keuze maken.

Het onderstaande basisijsrecept wordt je basis en een leeg canvas. Geniet ervan zoals het is, of experimenteer met smaken en mix-ins en maak er je eigen creatie van. Om dit ijs op basis van vla te maken, heb je een ijsmachine nodig. De meeste ijsmakers aviseren om de kom minstens een dag van tevoren in te vriezen, dus plan vooruit.

  • 1½ kopjes volle melk
  • 1½ kopjes slagroom
  • ¾ kopje suiker
  • 1 vanillestokje, in de lengte gespleten en geschraapt, of 1½ theelepel vanille-extract
  • 6 grote eidooiers
  • Snufje zout
  1. Bereid een ijsbad in een grote kom en zet er een schone kom op. (Dit helpt om de bodem later af te koelen.) Plaats een fijnmazige zeef over de kom; opzij zetten.
  2. Combineer melk, room, de helft van de suiker en vanille in een grote pan. Breng zachtjes aan de kook op medium, roer af en toe, tot de suiker is opgelost. Let goed op dat de melk niet kookt. Haal van het vuur.
  3. Klop de eidooiers met een snufje zout en de resterende suiker in een grote kom tot alles goed gemengd is en het mengsel lichter van kleur wordt.
  4. Klop geleidelijk de helft van het hete melkmengsel door het eidooiermengsel om de eieren een beetje op te warmen en te voorkomen dat de eieren gaan stremmen in de volgende stap. Doe het eidooiermengsel terug in de pan met het resterende melkmengsel.
  5. Kook de custard op medium, al roerend, tot het ingedikt is en de custard de achterkant van een houten lepel bedekt, 4 tot 6 minuten. Custard moet zo dik zijn dat het een spoor achterlaat en niet meer samenkomt als je er met je vinger doorheen gaat op de lepel.
  6. Zeef de custard door een fijne zeef in de voorbereide kom boven ijs. Gooi het vanillestokje weg, indien gebruikt. Laat ongeveer 20 minuten afkoelen, af en toe roeren. Custard kan tot een dag van tevoren worden gemaakt en in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard.
  7. Verwerk custard in een ijsmachine volgens de instructies van de fabrikant tot de basis is ingedikt. Breng over naar een luchtdichte container en bevries tot ze stevig zijn gedurende minimaal 4 uur en maximaal 1 week.

Er zijn oneindig veel mogelijkheden als het gaat om het op smaak brengen van zelfgemaakt ijs. Vouw vlak voordat je het in de vriezer legt een handvol gehakt vers fruit of gehakte mix-ins zoals pretzels, marshmallows, noten, chocoladeschilfers of snoep; een royale scheut siropen, notenboter, gesmolten chocolade of een snuifje (of meer!) instant espressopoeder of gevriesdroogd fruit dat in een keukenmachine tot poeder is gepulseerd. Voel je vrij om de vanille in de basis over te slaan en het te ruilen voor een ander extract, afhankelijk van het smaakprofiel waar je naar hunkert.

Meng alle ingrediënten voor je zelfgemaakte ijs eenvoudig en snel met de Bosch Handmixer ErgoMixx met mengkom

Zelfgemaakt ijs maken

Zelfgemaakte ijsrecepten

Nu je weet wat er bij het maken van ijs thuis komt kijken, kun je experimenteren met de onderstaande eenvoudige ijsrecepten.

1. Cookies ‘n’ Cream ijs

Met slechts vijf ingrediënten laat deze populaire smaak eieren weg in de ijsbasis. Je hebt een ijsmachine nodig om dit ijsrecept samen te stellen, maar de gemakkelijke basis is onfeilbaar en komt in een handomdraai samen.

Ingrediënten

  • 2 kopjes slagroom
  • 1 kopje volle melk
  • ⅔ kopje suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 20 chocoladesandwichkoekjes

Beschrijving

  1. Combineer room, melk, suiker en vanille in een pan en verwarm tot de suiker volledig is opgelost.
  2. Giet in een kom en dek af met plasticfolie. Koel in de koelkast of in een ijsbad tot het volledig is afgekoeld.
  3. Plaats de chocoladesandwichkoekjes in een plastic zak ter grootte van een gallon. Gebruik een deegroller of een rubberen hamer om de koekjes te breken en zorg ervoor dat er wat grotere stukken overblijven. Bewaar de koekjes in de vriezer.
  4. Vries in een ijsmachine volgens de instructies van de fabrikant. Als het ijs bijna klaar is met invriezen, giet je de bevroren stukjes koekjes in de machine en laat je ze goed mengen. (Je zult het nog een beetje moeten roeren nadat de machine klaar is.)
  5. Bewaar in een luchtdichte verpakking en vries nog 2 uur in.

2. No-Churn Geroosterd Aardbeienijs

Probeer deze traktatie eens voor een ijsrecept waarvoor geen ijsmachine nodig is. Hoewel vergelijkbaar met traditioneel aardbeienijs, geeft het roosteren van de bessen dit dessert een complexiteit aan smaken die je niet zult vinden in de winkel die je koopt. Geen fan van aardbeien? Vervang in plaats daarvan perziken of pruimen.

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 2 kopjes aardbeien, gehalveerd of in vieren als ze groot zijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel ongezouten boter, in stukjes gesneden
  • 1 kopje gezoete gecondenseerde melk
  • ¼ theelepel koosjer zout
  • 2 kopjes koude slagroom, opgeklopt tot zachte pieken

Beschrijving

  1. Verwarm de oven tot 200°C. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden met een scherp mes. Laat de botte kant van het mes over de lengte van elke helft lopen en schraap de zaden in een vierkante bakvorm van 8 inch. Voeg de aardbeien, suiker en boter toe en roer. Rooster de aardbeien tot het fruit is ingezakt en de sappen dik en stroperig zijn, af en toe roeren, 35 tot 45 minuten. Laat het mengsel volledig afkoelen.
  2. Doe de afgekoelde aardbeien samen met al hun stroperige sappen in een grote kom. Roer de gecondenseerde melk en het zout erdoor. Spatel de slagroom erdoor. Breng het mengsel over in een standaard metalen broodvorm, wikkel het goed in plastic en bevries tot het stevig is, minimaal 8 uur. Laat een paar minuten op kamertemperatuur staan ​​alvorens te scheppen om te serveren.

3. Zelfgemaakt gerold ijs

Rolijs is een bevroren dessert dat zijn oorsprong vindt in Thailand, vaak Thais rolijs of roergebakken ijs genoemd. De basis bestaat uit slechts twee (!) ingrediënten, slagroom en gezoete gecondenseerde melk, en er is geen ijsmachine nodig – alles wat je echt nodig hebt is een kleine omrande bakplaat en een spatel om de ijsbasis te schrapen en te rollen. Het moeilijkste is om je favoriete mix-ins te kiezen.

Ingrediënten

  • 1 pint slagroom
  • 400 ml gezoete gecondenseerde melk (in blik)
  • Snufje zout
  • Optionele mix-ins: gehakte noten, oreo’s, cacaopoeder, aardbeienjam, hagelslag, karamel, koekjesdeeg
  • Optionele toppings: Gummyberen, mochi, vers fruit, hagelslag, cakebrokken, chocoladeschilfers, pretzels

Beschrijving

  1. Klop slagroom, gezoete gecondenseerde melk en zout samen in een kom.
  2. Giet je ijsbasis op een metalen bakvorm of een omrande bakplaat. Zorg ervoor dat het minder dan 5 mm dik is; 3 mm is ideaal. Het moet net de bodem van de pan bedekken.
  3. Als je een mix-in wilt toevoegen, strooi het dan op de bakplaat en gebruik een siliconen spatel om het voorzichtig gelijkmatig over de ijsbasis te verdelen.
  4. Plaats de bladpan in de vriezer tot deze volledig bevroren is, minimaal 4 uur.
  5. Zodra je ijs vastgevroren is, haal je de bakvorm uit de vriezer. Plaats de bakvorm met een langere kant naar u toe. Gebruik een platte, scherpe metalen spatel of verfschraper om het ijs voorzichtig in reepjes van 3 inch breed te snijden. Gebruik vervolgens uw spatel om te schrapen en duw vervolgens voorzichtig elke strip (in een hoek van 45°) in een strakke buis, waarbij u snel van boven naar beneden werkt. Als de rol hulp nodig heeft bij het vormen aan de onderkant van de pan, kunt u een botermes gebruiken om het vel in een opgerolde vorm te vormen. Gebruik een tang om de afgewerkte rol over te brengen naar uw serveerschaal (gekoelde kommen met rechte zijkanten of schaaltjes werken het beste). Herhaal met het resterende bevroren ijs op de bladpan.
  6. Werk af met eventuele toppings die u wenst.

Opmerkingen van de chef

Voor het beste resultaat bevriest u uw ijskom en -rollers ten minste 1 uur van tevoren om te voorkomen dat uw ijs smelt terwijl u rolt.

Serveer je zelfgemaakt ijs sierlijk met deze klassieke Bormioli Rocco Primavera IJscoupe; deze ijsglazen hebben een ruim design waardoor je je dessert prachtig kunt opmaken

Zelfgemaakt ijs maken

4. Chocolate Chip ijs

Haal de ijsmachine tevoorschijn voor dit ijs met vijf ingrediënten, bezaaid met stukjes chocolade. Het is een probleemloze ijsbasis waarvoor alleen slagroom, melk, suiker, vanille en gehakte halfzoete chocolade nodig is. Experimenteer met verschillende smaken en meng in gelijke delen chocolade en pindakaaschips, of chocolade en mini marshmallows.

Ingrediënten

  • 2 kopjes slagroom
  • 1 kopje volle melk
  • ½ kopje suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 4 ons halfzoete chocolade, gehakt

Beschrijving

  1. Gebruik een ijsmachine.
  2. Meng in een grote kom de room, melk, suiker en vanille.
  3. Volg de instructies van de fabrikant voor het invriezen. Zodra de gewenste consistentie is bereikt, roer je de chocolade erdoor.
  4. Serveer direct of vries in een luchtdichte bak in. Dit recept maakt 1 liter ijs.

5. No-Churn Papaya ijs

Geen ijsmachine nodig voor dit tropische dessert, dat is gemaakt met slagroom, gezoete gecondenseerde melk en verse papajabrokjes. Verander een gewone kom van dit ijs in een ijscoupe door geroosterde ananas, geroosterde kokosvlokken en een snufje vlokkig zeezout toe te voegen.

Ingrediënten

  • 2 kopjes slagroom
  • 400 ml gezoete gecondenseerde melk (in blik)
  • 1 theelepel vanillebonenpasta of vanille-extract
  • Knijp koosjer zout
  • 3 kopjes gehakte papaja (van 1 middelgrote papaja)

Beschrijving

  1. Bekleed een grote broodvorm met bakpapier.
  2. Gebruik een standmixer of elektrische handmixer op de hoogste stand, klop de room tot het een spoor vasthoudt, ongeveer 1 minuut.
  3. Met de mixer op laag, voeg gecondenseerde melk, vanille en zout toe.
  4. Zet de mixer weer op de hoogste stand en klop tot zich zachte pieken vormen, ongeveer 1 minuut.
  5. Vouw de papaja erin en breng over naar de voorbereide pan; bevriezen tot stevig, ongeveer 6 uur.
  6. IJs is tot 3 weken houdbaar in de vriezer.

U leest: Zelfgemaakt ijs maken – en 5 recepten om thuis te proberen

Ook populair: Top 3 Jodiumtabletten van Kruidvat voor een optimale gezondheid

Dit vind je misschien ook leuk: